Rekordní Grand Prix mládeže v Grygově

Na Den vítězství 8. 5. 2024 se v Grygově uskutečnil závěrečný 6. turnaj Grand Prix Olomouckého kraje 2023/24 v rapid šachu mládeže. Místní sokolovna praskala ve švech, když ji zaplnilo rekordních 131 hráčů. Aby se všichni do sokolovny vměstnali, tak se letos kromě hlavního sálu bojovalo také na jevišti. O body do tradičního seriálu se účastníci utkali ve 4 kategoriích, přičemž nejstarší kategorie HD18 byla hraná jako open a mohli se jí tak zúčastnit i hráči z řad dospělých. Turnaj si tak nenechal ujít třeba ani nestárnoucí a stále vitální matador Konrád Kryst ze Šternberka, kterému letos bylo už 87 let!


Nejpočetnější výprava 30 hráčů dorazila již tradičně z Jeseníku a početně tak předstihla i domácí Agenturu 64 Grygov, ze které se na turnaji představilo 19 hráčů. Příjemné slunečné jarní počasí a volná sokolská zahrada lákala po každém kole hráče na čerstvý vzduch. Urputné bitvy na 64 polích tak téměř plynule pokračovaly na zeleném pažitu s kopačákem u nohou.


V kategorii A (HD10), které se zúčastnilo 36 nejmladších šachistů, bylo pořadí nejlepších registrovaných hráčů z Olomouckého kraje následující. Mezi chlapci zvítězil Oleksandr Prokopchuk 6,5 bodu (ŠK Velké Losiny), druhý skončil Damián Šarman 5,5 bodu (ŠK Jeseník) a třetí Manfred Líbal 5 bodů (Agentura 64 Grygov). Mezi dívkami byla nejlepší Marianna Loutocká se 4 body (ŠK Šternberk), druhá skončila Gabriela Sochorová se 3 body (ŠK ZŠ Horka nad Moravou) a třetí Nikol Nátrová (ŠK Jeseník). V celkovém pořadí se mezi výše uvedené hráče na 3. místo probojoval neregistrovaný Livij Onofrej (Droždín).

Výsledky skupiny A do 10 let na Chess-Results


Kategorie B (HD12) se zúčastnilo 32 hráčů. Mezi chlapci byli nejlepší ze ŠSOK 1. Matyáš Biernacki 5,5 bodu (ŠK Bohuňovice), 2. Lukáš Hejkrlík 5,5 bodu (ŠK Velké Losiny) a 3. Adam Šebesta 5 bodů (ŠK Jeseník). Mezi dívkami pak byla 1. Eliška Pírková 4 body (ŠK Jeseník), 2. Karina Starenka 4 body (Agentura 64 Grygov) a 3. Noemi Vraspírová 4 body (ŠK Jeseník). Celkové vítězství v této kategorii však všem vyfoukla Terezie Ševčíková se 6 body (ŠK Staré Město).

Výsledky skupiny B do 12 let na Chess-Results


Početně nejméně obsazená byla kategorie C (HD14), které se zúčastnilo jen 15 hráčů. Mezi chlapci byli nejlepší tito hráči z Olomouckého kraje: 1. Jan Knápek 6 bodů (Agentura 64 Grygov), 2. Radim Frank 4,5 bodu (ŠK ZŠ Hrabišín) a 3. Rostislav Wagner 4,5 bodu (ŠK Olomouc). Nejlepšími dívkami byly 1. Valentýna Sochorová 3 body (Agentura 64 Grygov), 2. Eva Čzedronová 3 body (ŠK Jeseník) a 3. Matylda Švubová 1 bod (ŠK Jeseník). V celkovém pořadí skončil v této kategorii na druhé příčce Hanuš Horák se 6 body (ŠK Lokomotiva  Brno).

Výsledky skupiny C do 14 let na Chess-Results


V kategorii D (HD18), která se hrála současně jako open bez věkového omezení, se utkalo 48 šachistů. Nejlepším chlapcem v rámci Grand Prix a současně celkovým vítězem turnaje se stal  Václav Sochor 6,5 bodu (ZŠ Horka nad Moravou). Na 2. místě mezi osmnáctiletými skončil Jan Cimburek 5 bodů (ŠK Jeseník) a 3. Dan Zrůbek 5 bodů (Agentura 64 Grygov). Mezi dívkami do 18 let byla nejlepší 1. Lucie Kvapilová 4,5 bodu (SK Prostějov), 2. Lenka Mikešová 4 body (Agentura 64 Grygov) a 3. Veronika Ondráčková 3 body (ŠK Jeseník).

Absolutní pořadí turnaje bylo následující: 1. Václav Sochor 6,5 bodu (ZŠ Horka nad Moravou), 2. Václav Buchta 5,5 bodu (ŠK Lokomotiva Brno) a 3. Jan Zdražil 5,5 bodu (ŠK Olomouc).

Výsledky skupiny D do 18 let a openu na Chess-Results


Turnaj proběhl pod záštitou starosty obce Grygov Tomáše Kubáčka. Obec Grygov rovněž přispěla na turnaj zakoupením části věcných cen, které byly jako vždy připraveny pro všechny účastníky.


Poděkování patří celému týmu organizátorů, kteří turnaj připravovali a také rozhodčím, díky kterým proběhl zcela hladce bez nejmenších problémů. Vyzdvihnout musíme také usměvavou obsluhu bufetu, která se pečlivě starala o žaludky a mlsné chutě všech účastníků.

Kompletní fotogalerie z turnaje