Zhodnocení účasti našich družstev v soutěžích dospělých – Áčko

V sezóně 2023/24 jsme do dlouhodobých soutěží dospělých postavili jen dvě družstva – Áčko do 1. ligy a Béčko do KP. Bývali doby, kdy jsme mívali 4-5 družstev, ale chuť reprezentovat oddíl v nedělních zápasech je po Covidu výrazně nižší v celé ČR. S problémem nastupování hráčů se potýká většina oddílů, my jsme to vyřešili redukcí družstev a doplněním třídenních víkendových turnajů – jeden se konal v září, druhý v únoru, oba měli slušnou účast. Evidentně je jednodušší soustředit se na méně termínů, než slíbit účast na 11 zápasech za rok. Koneckonců spolu s pravidelnými akcemi – Turnajem přátelství o Velikonocích a Olomouckým létem v srpnu mají naši hráči dost možnosti si zahrát.

Ale zpět k družstvům. Áčko se po roce vrátilo do 1. ligy a věděli jsme, že nás nečeká nic lehkého, ale výzev se nebojíme. Začátek jsme měli skvělý – vysoké vítězství v Brně nad Jezdci Jundrov, bez jediné porážky. Bohužel už ve druhém kole jsme zbytečně prohráli s Vlčnovem a ve třetí jsme velmi nadějný zápas proti Moravské Slavii Brno také nedotáhli a těsně prohráli. A když jsme ve 4. kole neodolali ani tlaku mladíků z Frýdku-Místku, bylo jasné, že pokud se chceme zachránit, musíme pořádně zabrat.

Hned první lednový víkend přiletěla první vlaštovka – v Orlové jsme opět odehráli dobrý zápas, který nakonec skončil remízou. To je sice v trojbodovém systému spíše ztráta, ale dokázali jsme si, že nejsme žádní otloukánci. Utkání pravdy přišlo v 6. kole – v souboji ohrožených týmů jsme hostili Třinec. Nastoupili jsme plni odhodlání, ale po těžkém boji jsme opět odešli poraženi. To moc optimisticky nevypadalo, zvláště když na další zápas do Pardubic jsme odjížděli značně oslabeni. Ale ani soupeři neměli extra sestavu, a po těžkých více než 6 hodinách jsme si odváželi další zápasovou remízu.

V 8. kole jsme Béčko Polabin zmasakrovali 7,5:0,5 a v 9. kole jsme po dalším těžkém boji v Porubě se Slavojem B opět vezli domů bodík za remízu. Bylo jasné, že remízy jsou sice cenné, ale aspoň jedno z posledních dvou klání musíme vyhrát. Zabrali jsme, vyhráli obě – nejprve proti Starému Městu, pak proti Durasu Brno, což nás vyneslo na pěkné 6. místo.

K výkonům jednotlivců – vezmu to po šachovnicích:

1) Richard Biolek ml. 5,5/9 – +2 bez prohry, jednoznačná opora týmu.

2) Richard Biolek st. 4,5/11 – nic moc, částečnou omluvou může být, že jsem 7 partií hrál černými, Jako jediný jsem odehrál všechny partie.

3) Radek Sluka 3,5/6 – Radek nehrál často, ale rozhodně výrazně pomohl.

4) Milan Žůrek 3,5/7 – Milan začal skvělou partií s obětí dámy, pak trochu polevil a po dvou nulách si odpočinul, aby v rozhodujícím zápase opět skvěle zavěsil!

5) Pepa Obšivač 5,5/10 – Pepa hrál velmi dobře a obětavě nastupoval, často i s nachlazením, vynechal jen poslední kolo, kdy už o moc nešlo.

6) Ladislav Vaněk – 3,5/6 – hrál jistě a silně, některé partie nedotáhl, ale i tak slušný výsledek.

7) Timofej Bokhnak – 2,5/4 – svou první partii v 1. lize nešťastně prohrál, pak ale pěkně zabodoval. Budoucí opora týmu!

8) Libor Zvolánek – 4,5/9 – hůře odstartoval, pak se ale dotáhl na slušných 50%, absencí měl minimum.

9) Jakub Fuksík – 2,5/9 – Kubovi se hodně nedařilo, musí zabrat v tréninku, ať je z něj zase opora!

10) Pavel Viták – 3/5 – spolehlivě bodující náhradník, škoda zbytečné prohry v posledním kole.

11) Standa Sochor – 1/1 – jistota, když jej okolnosti donutí vyjet z Blaníku, vyhraje 😊

12) Petr Švancara – 2,5/4 – tři remízy a kontumační výhra. Vzhledem k rodinným okolnostem hrál Petr méně a trochu nejistě, ale šachy umí!

13) Jáchym Bareš – 1,5/3 – Jáchym přesídlil do Prahy, proto hrál méně s průměrným výsledkem.

14) Jarda Šobáň – 1,5/3 – spolehlivý náhradník.

15) Víťa Musil – 1/1 – nastoupil a vyhrál v posledním kole!

Nejdůležitější ale je, že jsme fungovali jako tým, který si dokázal poradit i v kritických okamžicích.

Dále jsme vypozorovali, že se nám dařilo v zápasech, kdy nás přišli povzbudit fanoušci – takže děkujeme a těšíme se i na další!

Podrobné výsledky viz https://www.chess.cz/soutez/2975/

Béčko si rozebereme v dalším článku.